Dames en Heren wordt Beste reizigers bij NSUtrecht. Omroepbericht: "Beste dames en heren, jongens en meisjes, LGBTQIA+'ers en iedereen met een geldig vervoersbewijs."

Dat vonden ze wat lang nij NS (Nederlandse sporrwegen). En toch vinden ze het van belang dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Daarbij: Is "beste dames en heren" niet wat afstandelijk anno 2017? Daarom kozen ze ervoor om onze reizigers vanaf de nieuwe dienstregeling aan te spreken met "beste reizigers". In de NS treinen en in onze correspondentie. Daarnaast stellen ze andere ov-vervoerders voor om dit ook op de stations te gaan doen. Is "dames en heren" dan in vervolg verboden? Natuurlijk is deze niet verboden , maar wordt gewoon voor nu "beste reizigers".

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: "Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief."

Dit onderwerp leeft zoals bij velen ook onder onze collega's. De NS-directie kreeg spontaan een video toegestuurd van Ronald van Noorden, medewerker Reisinformatie. In zijn functie staat hij vaak stil bij de manier waarop reizigers geïnformeerd kunnen worden en kwam tot onderstaande omroeptekst:

" Beste reiziger, dit is een genderneutraal bericht. De trein is beschikbaar voor ieder mens met een geldig vervoerbewijs, ongeacht geslacht en genderidentiteit en of die nu met elkaar in overeenstemming zijn of niet. Of u zich nu mannelijk voelt of vrouwelijk of iets er tussenin, de NS rijdt voor alle mensen. Zoals u weet zijn de toiletten in de trein al jaren genderneutraal. Zo willen wij u voortaan ook aanspreken. Marco Altena is voorzitter van Trainbow, de organisatie die opkomt voor diversiteit bij NS. Hij juicht de aanpassing toe. ,,De groep openlijke transgenders groeit. Daarom heeft het ook een grote symbolische waarde. Zo voelt iedereen zich aangesproken, ook de reizigers die zich geen vrouw of man voelen." [Ronald van Noorden, stationsomroeper NS]

Per dag worden er in NS-treinen 24.000 automatisch gegenereerde berichten omgeroepen. Op de verschillende stations in Nederland zijn wekelijks ongeveer 70.000 omroepberichten te horen. In Sprinter-treinen worden teksten vaak automatisch omgeroepen via een computersysteem. Deze teksten worden aangepast, waardoor per 10 december "beste reizigers" door de luidsprekers van deze treinen schalt. In Intercity's verzorgt het treinpersoneel zelf de omroep. Hen wordt gevraagd om in die omroeptekst "dames en heren" te vervangen door de nieuwe aanspreekvorm.

Bron / auteur : NS
Foto: Dreamstime


Bars en clubs in Utrecht
       

Ex on the Beach in Denhaag Vrijdag 25 mei zal de cast van het nieuwe seizoen van MTVís Ex on the Beach: Double Dutch aanwezig zijn tijdens het heterovriendelijke feest Popcake, in The Penthouse in Den Haag.

Alkmaar Pride weekend Vanaf woensdag 23 mei start voor de negende keer het Alkmaar Pride weekend. De start van het roze festival seizoen! Het thema van de Alkmaar Pride 2018 is Embrace.

OUTmusic Award voor Toy Het Israëlisch liedje 'TOY' gaat volgens de Europese gay-kijkers van OUTtv dit jaar het Eurovisiesongfestival winnen en verdient daarom de felbegeerde OUTmusic Award.

Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019 Huwelijk 'Ja ik wil'.
Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019, Stereo Sunday en VenloPartners zoeken bijzonder stel voor huwelijk in roze opblaaskerk.


De Pop-up gaybar in Utrecht op koningsdag Heterovriendelijk feest Popcake wil een breder publiek aanspreken tijdens Koningsnacht, op donderdag 26 april.De Pop-up gaybar in Utrecht.

Homo's aangevallen vanuit afspraak uit Grindr Verschillende homo's in de val gelokt en aangevallen na afspraakje met datingapp Grindr op een afgelegen plek in Dordrecht.

Kenan Sakalli is Mister Bear Nederland 2018 En we hebben een nieuwe Mister Bear Nederland 2018 : Kenan Sakalli.