Ambassadeurs Pride Amsterdam 2018Amsterdam. Leona Maas (20) ,Mieke Martelhoff (70),Vanny Reyes (45),Jip van Leeuwen (75),Jackson (40),Serdar Manavoglu (40) en Jennifer Hopelezz (55) zijn de 8 ambassadeurs van Pride Amsterdam 2018.Zowel de jonge als de oude generaties zijn vertegenwoordig en kleur dus meer diversiteit in de gemeenschap. Ze zijn alle zeer betrokken geweest zowel in de LGBT gemeenschap als in voorgaande Gay Prides in Amsterdam .

Leona Maas (20) is de allereerste 'Youth Pride Ambassadeur'. In totaal waren negen jongeren genomineerd voor deze titel. Afgelopen weken konden jongeren op hun favoriet stemmen. Loena is transgender en zit nog in haar transitie. Op school heeft ze het niet gemakkelijk gehad en is ze tegen veel vooroordelen aangelopen.

Mieke Martelhoff (70): Voormalig eigenaresse van Bar Vivelavie (1980-2017). Een café voor les- biennes waar iedereen welkom was. In de jaren '80 en '90 organisator van grote vrouwen feesten in iT, Marcanti Plaza, Roxy. Deze Lesbian Party's waren zeer populair, vele bekende artiesten als Karin Bloemen, Ruth Jacott, Edsilia Rombley, Lois Lane, Willeke Alberti, Anita Meijer, Jocelyn Brown en Total Touch met Trijntje Oosterhuis traden er op. Mieke was een van de oprichters Gay Business Amsterdam (GBA), die van 1996 t/m 2005 de Amsterdam Pride organiseerde. Ze was organisator van de straatfeesten speciaal voor vrouwen. In 1999 kreeg ze een koninklijke onder- scheiding voor haar inzet voor de emancipatie van lesbische vrouwen.

Vanny Reyes (45): Geboren in Aruba, sinds 2001 woont hij In Nederland. Naast zijn baan bij het GVB is hij als vrijwilliger werkzaam bij het COC Amsterdam als Coördinator Ontmoeting & Empo- werment. Toen hij in Nederland kwam wonen viel het hem op dat er weinig georganiseerd werd voor biculturele LHBTI's. Hij heeft zich op allerlei manieren ingezet voor de gemeenschap. Denk aan het begeleiden van Arubaanse studenten, of aan empowerment van jongvolwassenen. "Mijn focus gaat vooral naar biculturele activiteiten met een empowerment karakter. In mijn jonge jaren kende ik geen lotgenoten. Ik ben trots dat ik het verschil heb kunnen maken met het Wereldcafé, Trans United Amsterdam, Cocktail Amsterdam en Cocktail Events voor de Amsterdamse biculture- le LHBTI's."

Jip van Leeuwen (75): Kreeg een koninklijke onderscheiding in 2011 voor zijn inzet voor de ge- meenschap en zet zich sinds zijn 49ste-hij kwam laat uit de kast-in voor een veilig sportklimaat voor de LHBTI-gemeenschap binnen de reguliere sportverenigingen en sport organisaties. Het is ooit voor hem begonnen met de Gay Games in 1998. "Daaruit zijn vele gaysport-verenigingen uit voortgekomen." In 2008 richtte hij met Karin Blankenstein de John Blankenstein Foundation op. Deze houdt zich intensief bezig met het bespreekbaar maken en creëren van een veilig sport kli- maat binnen de sporten voetbal en hockey. "Mijn motivatie om ambassadeur te willen zijn is dat ik in mijn hele sportcarrière als homoseksueel verstopt ben geweest. Op mijn 49ste ben ik pas 'uit de kast gekomen'. Pride Amsterdam heeft de zichtbaarheid van de community een enorme push ge- geven. Vanaf het begin hebben gaysport-verenigingen meegevaren."

Jackson (40): Hij was een van de eerste transgenders die het geslacht in zijn paspoort heeft gewijzigd toen dat in 2014 mogelijk werd gemaakt. Het was voor hem een verademing dat hij vanaf dat moment echt kon zijn wie hij is. “Op mijn vijfendertigste kwam de bevestiging dat wat ik op tienjarige leeftijd al van binnen voelde 'een naam' had. In de afgelopen jaren heb ik aan veel mooie projecten mogen meewerken voor de community. Ik vind het belangrijk dat transmannen ook een gezicht krijgen. Het is een eer om dit jaar één van de ambassadeurs van Pride Amster- dam te mogen zijn.”

Serdar Manavoglu (40): Initiatiefnemer van Pink Istanbul en organisator van de Turkse boot in 2012. Pink Istanbul bestaat dit tien jaar. Belangrijkste doel hiervan is om een "plek en gezicht te geven aan mensen die zich Nederlander en Turk voelen, en als LHBTI zichzelf willen zijn". "En daarin niet tussen hoeven te kiezen, omdat anderen dat zo willen. Individuele vrijheid, ook binnen groepen."

Francis van Broekhuizen (42): Eén van de meest veelzijdige sopranen van Nederland die haar zangtalent combineert met een unieke en ontwapende podiumpersoonlijkheid. Haar heldinnen zijn Maria Callas en Barbara Streisand. "Ik ben trots om ambassadrice te zijn en kijk uit naar alle mo- menten tijdens de Pride dat ik in mijn 'diva jurken' mijn opwachting mag maken." Landelijke be- kendheid kreeg ze door haar televisie optredens met René Froger.

Jennifer Hopelezz (55) is de drag queen-moeder van het House of Hopelezz. Ze is veelzijdig ac- tief in de Pride-community. Oprichter van de Drag Olympics, die dit jaar voor de 15e keer worden gehouden. Mede-eigenaar van gay-sauna Nieuwezijds en de Amsterdamse fetishclub ChUrch. Bestuurslid van Stichting GALA (Gay and Lesbian Amsterdam) dat de zichtbaarheid van Amster- damse LGBTQI bevordert. Initiator van de Amsterdamse queer infokiosk, Pink Point, op het Ho- momonument. Daarnaast lanceerde ze de strijd van de Drag Houses, waar drag-families vechten voor de titel van leidend Drag House, richtte ze in 2017 het StreetHeart-festival op in de Kerkstraat, waarbij het beste in de queer-cultuur wordt getoond.

bron - auteur : stichting AGP
Foto: AGP

Pride Amsterdam is van 28 juli tot 5 augustus 2018, de botenparade is op zaterdag 4 augustus. Thema dit jaar is Heroes.

Bars en clubs in Amsterdam
       

Remember the past ,create the future Samenwerkingen en jubilea centraal bij Pride Amsterdam 2019. Dit jaar worden de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging, herdacht.

Rotterdam Pride en de Cocktail Awards Lancering speciale LHBTI-Awards tijdens Rotterdam Pride Inspirerende rolmodellen worden geëerd met eerste Cocktail Awards .

Amsterdamse winkel Mister B is verhuisd Op 26 augustus ging Mister B winkel in de Warmoesstraat sluiten en 1 september is de deuren open gegaan in de Prinsengracht 192 . Reden van sluiting : de massatoeristen in de Warmoesstraat.

Crash Amsterdam event op Amsterdam Pride Op 3 en 4 augustus zal tijdens Pride Amsterdam 2018, de ledergemeenschap samen met de andere Partners Crash Amsterdam organiseren op het Beursplein .

Pride Amsterdam 2018 Heroes editie De botenparade van 80 boten is wel het bekendste evenement van de Amsterdam Pride . Maar is deze niet te veel commercieëel gemaakt . De tijden van strak geklede heren op de bloemen parade van bootjes is blijkbaar voorbij.

Pride at the Beach opnieuw in Zandvoort Pride at the Beach. In Zandvoort hebben ze écht zin in dat festival. Van maandag 30 juli tot en met woensdag 1 augustus.

22st International AIDS Conferentie in Amsterdam 22e Internationale AIDS-conferentie (AIDS 2018), die zal plaatsvinden in Amsterdam, Nederland, van 23 tot 27 juli 2018. De Engelse Prins Harry bezoekt ook de internationale conferentie AIDS 2018 .